A pszichiátriai betegségek

"Láthatatlan börtön" , így nevezte egy páciensünk azt a mentális állapotot mely lelkét és életét már egy éve fogságban tartotta.

A pszichiátriai betegségről leggyakrabban az őrület, elmebaj, téboly jut az emberek eszébe, holott erről szó sincsen. A pszichiátriai esetek elenyésző részét teszik ki a súlyos elmebetegségek. A leggyakoribb pszichiátriai betegségek a depresszív és szorongásos kórképek, alvászavarok és függőségi problémák különböző formái.

Olyan embereket érintenek, akik úgy viselkednek és gondolkodnak, mint bárki más. Dolgoznak, családjuk van, saját magukat sem, és mások sem tartják őket őrültnek. Viszont szoronganak, nem alszanak, üresnek és kimerültnek érik magukat, valami elveszett belőlük, ami korábban megvolt. Nem tudnak örülni úgy, mint régen, életük defenzív, kényszerek, függőségek tartják fogva. A láthatatlan börtön falai veszi őket körbe.

Nehéz eldönteni, mikor érkezik el valaki ahhoz a határhoz, hogy kimerítse a „betegség" fogalmát. Előfordul, hogy betegnek érezzük magunkat és a környezet ezt nem fogadja el, hisztinek, nyafogásnak tartva panaszainkat. Máskor a környezetünk, család, kollégák, barátok azok, akik úgy látják, baj van velünk, és ezt mi nem fogadjuk el.

Bárki lehet feszült, ingerült, vagy szomorú, anélkül, hogy beteg lenne. Talán ott húzható meg határ, hogy amíg mélypontjainkból ki tudunk mászni magunktól vagy mások segítségével, amíg félelmeinket elfogadható szinten uralni tudjuk és nem engedjük, hogy irányítsák életünket, egészségesek vagyunk. Vannak aki úgy érzik, hogy ezt a határt már átlépték. Életüket beszűkíti, meghatározza a félelem, a szorongás, vagy a depresszív hangulat. Tartós nem alvástól teljesítményük lecsökkent, irritáltak. Ha el is végzik a munkájukat otthon vagy a munkahelyen, ez az indokoltnál sokkal nagyobb energiát igényel, félelmeik miatt elkerülnek helyzeteket, ami családi életük vagy munkahelyi teljesítményük rovására megy.

A szorongásos és depresszív állapotoknak fokozatai vannak. Az enyhétől az olyan súlyosig, mikor kórházi kezelésre van szükség. Az esetek döntő részben azonban ambuláns kezelés elegendő.

Nem beszélünk betegségről, de mégis segítségre lehet szükségünk mikor kapcsolatainkban olyan problémák vannak jelen, melyek tartósan lehetetlenné teszik, hogy magánéleti vagy munkahelyi kapcsolatainkban harmonikusan élhessünk. Mikor egy számunkra meghatározó viszonyban mint pl. a párkapcsolatunkban, gyermekünkkel, szüleinkkel való kapcsolatban olyan tartós feszültséget élünk de változtatni nem tudunk rajta.

Elérhetőség

Időpont egyeztetés az alábbi telefonszámon történik:
06-30-243-1610
Cím: Bp.1055 Szent István Krt. 13. II.emelet 3.

Bővebb információ