Fóbiák

Fóbiák

Jelentkezhetnek fóbiák anélkül, hogy kialakulásuk pánikbetegséghez kapcsolódna. Fóbiás félelem bármivel szemben kialakulhat. Leggyakrabbak a pánikbetegségnél leírt fóbia fajták, de léteznek körülírt fóbiás félelmek, melyek egy adott dologra, helyzetre vonatkoznak.
A fóbiákat abban az estben tarthatjuk betegségnek, amikor a fóbiás félelem következményei jelentősen befolyásolják az illető vagy környezete életét, többnyire súlyosan nehezítve azt.

Egy egér fóbia pl. bár igen gyakori, mégis igen ritkán jár ilyen súlyos következményekkel. De ha az illető az egér fóbiája miatt nem hajlandó idegen ismeretlen helyen tartózkodni, ha lakásán kívül máshol nem alszik pedig szükség lenne rá, ha évek óta nem megy a család nyaralni mert az édesanya a fóbiája miatt erre nem hajlandó, akkor itt is szükség lehet kezelésre. A speciális fóbiák súlyos eseteinél a fóbia tárgya sokszor hordoz valami olyan jelentést ami a beteg számára más szorongást jelentő dologgal, tudatalatti félelemmel kapcsolódik, így itt a pszichoterápiás kezelés nagyon fontos.

Leggyakoribb fóbiák

  • szociális fóbia :más emberek előtt megjelenni, szerepelni. Szakmai sikereket nagymértékben gátolja, szociális kapcsolatokat beszűkíti
  • agorafóbia: félelem olyan helyzetektől, ahonnan nehéz elmenekülni. Tömegben sorban állni, zárt helyen tartózkodni ( üzletek, bolt s, lift, stb.) járművön utazni (közlekedési fóbia leginkább a tömegközlekedési eszközöket érinti)
  • egyéb fóbiák: gyakorlatilag bármely helyzettel, tárgyal kapcsolatban kialakulhat fóbiás félelem. Néhány speciális fóbia pl. mikor valaki nem képes társaságban étkezni, mikor attól fél, hogy vizeletét nem képes visszatartani ha nincsen közelben WC, nem mer fürdőkádban fürdeni, fertőzésektől való fóbia.
Elérhetőség

Időpont egyeztetés az alábbi telefonszámon történik:
06-30-243-1610
Cím: Bp.1055 Szent István Krt. 13. II.emelet 3.

Bővebb információ