A depresszió lefolyása

A depresszív tünetek hossza változó, jellemzően azonban a legrövidebb esetekben is hetekig fennáll. Kezelés nélkül előfordulnak azonban hónapokig, sőt évekig tartó depresszív állapotok.

Különböző lefolyású depresszív képek léteznek.

  • Lehet epizodikus, mikor valakinek az életében egy - két alkalommal jelentkezik a betegség, majd éveken át, vagy esetleg soha többé nem fordul elő.
  • Gyakori a ciklikus lefolyás, mikor a tünetek ciklikusan visszatérnek, mondjuk minden ősszel vagy télen. Persze nem szükséges szabályosságnak lenni a periódusok között, rendszertelenül, de ismétlődően visszatérnek a tünetek hetekre, vagy több hónapra akár.
  • A ciklikusan visszatérő depresszió jellegzetes formája az úgynevezett bipoláris zavar.

Ilyenkor a hangulati élet másik zavara a "kóros felhangoltság" is jelentkezik. Ebben az esetben a depresszív állapotot követően egy felhangolt időszak következik. A felhangoltság intenzitása változó, az enyhétől, a nagyon súlyosig. Enyhe esetben, amit hypomaniának nevezünk a hangulat emelkedett, az illető tele van energiával, a munkáját hatalmas erőbedobással könnyedén végzi, teljesítménye nő, hangulata feldobott. Az enyhe hypománia egy kellemes állapot, azonban könnyen válthat át egy olyan felfokozott hangulati állapotba, amit már kórosnak nevezhetünk.

Jellemzően a beteg ilyenkor nem érzi magát betegnek, fel van pörögve, kissé vagy akár erősen kritikátlan, nem alszik, hiperaktív. Nincsen tekintettel másokra, sokszor akár agresszív is lehet. Leginkább a környezete szenved tőle ilyenkor, maga nem érzékeli aktivitásának túlzott voltát.

Ez az állapot elérheti azt a szintet amit "mániás állapotnak" nevezünk. Ilyenkor a felgyorsultság, aktivitás már kuszaságba megy át, követhetetlen gondolkodás, célszerűtlen, sokszor káros aktivitással. Rengeteget beszélnek, beszédük témájában ugráló, fellazult asszociációkkal. Telefonálnak, szerveznek, de mivel kritikai érzékük lecsökken, komoly károkat okozhatnak maguknak, a családnak azzal, hogy olyan megfontolatlan sokszor irreális üzleteket kötnek, ami katasztrófával végződik.

Bipoláris affektív zavarnak nevezzük ezt a betegséget, amikor a felhangolt és depresszív állapotok váltakoznak. Az egyes fázisok hetekig, hónapokig eltartanak, mintha két személyiségük lenne. Hónapokig szorongóak, gátoltak, majd gyakran éles váltással hiperaktivitásba, mániába váltanak.

Azok az esetek, mikor egy napon belül vannak valakinek nagy kilengéssel éles hangulati váltásai, azonban többnyire nem a bipoláris zavarok közé tartozik.

Elérhetőség

Időpont egyeztetés az alábbi telefonszámon történik:
06-30-243-1610
Cím: Bp.1055 Szent István Krt. 13. II.emelet 3.

Bővebb információ