A depresszió kezelése

A gyógyszeres kezelés gerincét az antidepresszívumok jelentik. Viszonylag új gyógyszercsoport, három évtizede használjuk őket. Az elmúlt tíz évben különböző hatásmechanizmusú új antidepresszívumok generációi jelentek meg egymástól kissé eltérő hatásprofillal. A korábbi antidepresszívumok erős mellékhatások miatt fokozatosan kiszorultak a használatból. Hatásuk általában 10-14 nap után jelentkezik, a megfelelő dózis elérését követően. Igen hatékony gyógyszercsoport, az esetek döntő részében jelentősen enyhíti, vagy meg is szünteti a depresszív tüneteket. Hatásukat leggyakrabban úgy érik el, hogy az agyban található, a hangulati életben is jelentős szerepet játszó kémiai anyagok mint a noradrenalin, szerotonin, dopamin hatását erősítik fel. Más molekulák mellett ezek az felelős a hangulati élet szabályozásáért, és működésük depresszív állapotokban bizonyítottan megváltozik.

A depresszív állapotokban jelentkező szorongás oldására szorongásoldó gyógyszerek adására is sor kerülhet. Ezen szerek a használatánál mindig figyelembe kell venni a hozzászokás veszélyét, így szedésüket szigorú időkeretek közé kell szorítani.

Speciális csoport az úgynevezett hangulatstabilizátorok, vagy fázisprofilaktikumok csoportja. Ezek a gyógyszerek a hangulati élet ingadozását védik ki, tehát már egyensúlyba került hangulati fekvés mellett csökkentik a depresszív vagy mániás állapotba történő átcsapás veszélyét. Olyanoknak lehet szükség a szedésükre, akiknél a szélsőséges hangulati ingadozás jellegzetesen megtalálható.


 

Komolyabb depresszív tünetek mellett mindig javasoljuk a gyógyszeres kezelést a gyors kimozdulás érdekében. Hosszabb távon fontos lehet valamely pszichoterápiás módszer alkalmazása. A depresszióra vagy mániás állapotra hajlamos embereket gyakran jellegzetes személyiség és gondolkodás jegyek jellemzik, melyeken pszichoterápiás kezelés változtathat. Gyakran van szükség pár- vagy családterápiás vezetésre a depresszió mögött meghúzódó okok feltárására és megváltoztatására.

Elérhetőség

Időpont egyeztetés az alábbi telefonszámon történik:
06-30-243-1610
Cím: Bp.1055 Szent István Krt. 13. II.emelet 3.

Bővebb információ